Reuters’da birkaç hafta önce yer alan bir habere göre; Samsung’un taleplerin her geçen gün düşmesi sebebiyle özellikle Güney Kore ve Çin üzerinde LCD panel üretimini 2020 yılının sonuna kadar tamamen sonlandıracağı açıklanmıştı. MyDrivers, bu konuyla ve mevcut durumla ilgili geniş kapsamlı bir rapor hazırlayarak teknoloji severlere sundu.
Hazırlanan rapora göre Samsung, odak noktasını LCD yerine Quantum Dot OLED yani QD – OLED ekranlara kaydırmış durumda. LCD üretim hatlarını kapatma sebebi de tam olarak bu.
Raporda aynı zamanda LCD’deki Çinli markaların her geçen gün artış gösteren rekabetinin, Güney Koreli teknoloji devinin gelecek dönem planlarını değiştirmesinin en büyük etkeni olduğu belirtildi.
Bu kapsamda da, QD – OLED panellerin yeni nesil teknolojiyle birlikte geliştirilmiş olarak üretilebilmesi için Güney Kore’de yer alan LCD üretim hatlarının daha kapsamlı çalışabilmesi adına 2019 yılı içerisinde yapılan tam 10.720.000.000 $’lık 5 yıllık yatırım planı tekrardan gözden geçirildi.
1.000.000 saat daha yüksek

Samsung’un odak noktasının LCD yerine QD – OLED panellerine kaymasının sebeplerinden bir diğeri ise bu ekranların ömrünün 1.000.000 saat daha yüksek olması. Panel, alışılmış dışında toksik kadmiyum yerine vanadyum fosfattan yapılıyor. Quantum Dot OLED kullanmak, LCD’ye kıyasla çok daha geniş renk gamı ve ekran parlaklığı elde edilmesini sağlıyor.
Bu noktalar sayesinde, QD – OLED ekran yalnızca tek bir renk yayılıyor. Bu sayede üretim maliyeti oldukça düşük miktara iniyor. Yani; daha yüksek bir teknoloji yapılırken doğru orantıda maliyet artışı yaşanması gerekirken, daha düşük bir maliyet ortaya çıkıyor. Bu da tercih sebeplerinden bir diğeri.
%100’e varan maliyet düşüşü

Genel piyasaya bakıldığında her ne kadar QD – OLED ekranlar şuanda kullanılan OLED ve LCD panellerin tamamından ucuz olsa da; rapor, teknik sebepler dolayısıyla maliyetin ilk seri üretim yapılırken OLED ile hemen hemen aynı olabileceğini gösteriyor. Öte yandan uzun vadeye göz atılırsa; OLED panellerden çok daha ucuz olan QD – OLED ekranların maliyet noktasında %100’e varan düşüş meydana getirebileceği ifade edilebiliyor.