Japonya’dan son yılların heyecanlandıran gelişmelerinden biri daha tüm Dünya’ya servis edildi. Buna göre Japonya’da geliştirilen bir teknoloji yardımı ile hastalıkların tanısı kolaylıkla yapılabilecek. Yüz okuma teknolojisi sayesinde, artık herhangi bir tahlil veya tetkike gerek kalmayacak. Üstelik heyecanlandıran haber bununla da kalmıyor. Çünkü bu teknolojinin mimarı bir Türk bilim insanı.
Sıradan Hastalıkların Çok Ötesine: Kansere Dahi Tanı Konulabilecek
Türk bilim insanı ve girişimci Doç. Dr. Sadi Vural tarafından geliştirilen bu teknoloji aslında yeni değil. Daha önce havalimanlarında, emniyet birimlerinde ve önemli organizasyonlarda kullanılan bu teknoloji, 2000’li yılların başlarından itibaren zaten var. Ancak, bunun çok ötesine geçildi ve yeni çalışmalar neticesinde bilimsel olarak daha ötesi test edildi. Artık sıradan küçük, üst solunum rahatsızlıklarından tutun da Alzheimer ve hatta kansere değin birçok rahatsızlığın tanısında bu teknoloji kullanılabilecek.
Akıllı Telefonlara da Uyarlanabilecek
Doç. Dr. Sadi Vural tarafından bu iş için kurulan Ayonix şirketi, tüm patentleri almak için kolları sıvadı. Buna göre önümüzdeki 2 yıl içerisinde bu teknolojinin sahaya sunulması bekleniyor. Söz konusu teknoloji yardımı ile artık akıllı telefonlara dahi bu uygulama yüklenebilecek. Yani artık akıllı telefonlar birer X-Ray ya da MR cihazı yerine kullanılabilecek. Bu durum kulağa hoş gelebilir ve hatta basit bir sistem gibi gelebilir. Ancak belirtmek gerekir ki, bunu okuyabilmek için de belirli bir eğitimden geçmek gerekir.
Yüz İfadeleri ve Mimikler Okunuyor
Söz konusu teknolojide, binlerce hasta ve sahip oldukları hastalıklar, yüz ifadeleri ve jest, mimik hareketleri ile eşleştiriliyor, buna göre tanı konulabiliyor. Elbette bu hareketler ve ifadeler, üç boyutlu olarak inceleniyor ve buna göre bir sonuç ortaya çıkarılıyor.
%85 Oranında Doğru Sonuç
Henüz söz konusu teknolojinin, %100’lere varan doğruluk ortaya koymadığı aktarılıyor. %85’lere varan doğruluk oranı ile hastalıklar tespit edilebiliyor. Teknoloji son olarak bir hastada Alzheimer hastalığının %80’in üstünde bir oranla tespit edildiğini gösteriyor. Bağırsak ve mide kanseri teşhisleri için de bu teknolojiden yararlanılacak. Sonuç olarak ileri ki zamanlarda daha net sonuçlar ortaya konacak.