XPosed ile neler yapılır – Android işletim sistemi mobil cihazlar arasında en fazla tercih edilen, linux tabanlı bir işletim sistemidir, Google tarafından geliştirilen ve sürekli güncellenen bu sistemi diğer mobil işletim sistemlerinden ayıran en önemli özelliği ise kullanıcıya sağladığı özgür ortamıdır, bu özgür ortam sayesinde sistemi istediğiniz gibi kişileştirebilir, ve sisteme hakim olabilirsiniz.
Dilerseniz bu metni okumakla uğraşmadan sizin için hazırladığımız, XPosed İle Neler Yapılır? – Belgesel başlıklı belgesel videomuzu izleyebilirsiniz.
Bu kişileştirme kavramını biraz daha açmak gerekirse, android sistemini değiştirmeden tutunda, sistem içerisindeki çeşitli fonksiyonlara kadar uzun bir değişim seçeneklerini maddeler halinde sayabiliriz.
Bu özgür ortamın en büyük avantajı, güncelleme almayı durdurmuş bir cihaza, daha yüksek bir android sürümü kurmaktır, ancak bu işlemi gerçekleştirmek için, cihazınıza özel, 3. kişiler tarafından yazılmış daha yüksek bir android sistemine ihtiyaç duyarsınız, ayrıca yazılmış bir sürüm olsa dahi bu sürümler çeşitli yazılımsal ve donanımsal sorunlar yaşatabilirler, bu ihtimal düşükte olsa birçok kullanıcının karşılaştığı bir durumdur.
Bu yazımızda Rom atarak erişeceğiniz birçok özelliğe, rom atmadan ulaşmanın bir yolu olan XPosed Framework hakkında bilgiler vereceğiz.
Xposed hakkında genel bilgiler
Öncelikle XPosed Nedir? sorusuna yanıt vermek gerekir, XPosed android cihazlara yeni bir sistem kurmadan, sadece root yetkisiyle sistem üzerinde birçok değişiklik yapmanızı sağlayan bir modül yönetim aracıdır.
Tek bir kişi tarafından değil, XDA forumdaki birçok kişinin katıldığı küresel bir ağ ile özgür android geliştiricileri tarafından desteklenmekte ve geliştirilmektedir, her çıkan android sürümüne özel bir xposed sürümü çıkmaktadır.
Temel mantığı sistem içerisine entegre ettiği uygulama yükleme yapısı ile, kendi modüllerini sistem üzerinde etkin hale getiriyor, xposed modülünün etkin hale gelmesi demek, sistem üzerinde hiçbir kısıtlama olmadan erişim izni vermesi anlamına geliyor.
Peki Xposed İle Neler Yapabiliriz? gelin hep beraber bunu inceleyelim, aslına bakarsanız xposed ile yapabilecekleriniz yazımızda anlattıklarımız ile sınırlı değil, ancak biz bu yazımızda en önemlilerinden bahsedeceğiz.
Tarayıcılar Üzerinden Video İndirme
Android cihazlarda, tarayıcı üzerinden, Facebook, Youtube veya herhangi bir websitesinden izlediğiniz videoyu indirmek istediğinizde, harici programlar kurmanız gerekebiliyor, ancak XPosed ile One Tap Video Download modülünü kullanarak, tarayıcı üzerinden kolay bir şekilde video indirme işlemi yapabilirsiniz.
İnstagram Profillerini Yakınlaştırma
İnstagram son 2-3 yıldır en çok kullanılan ve kullanım açısından Facebook`u bile gölgede bırakacak bir sosyal medya statüsüne sahip oldu, bilindiği gibi İnstagram üzerinde kullanıcıların profillerini yakınlaştırıp bakamıyorsunuz, işte bu durumda Zoom for İnstagram adlı bir XPosed modülü devreye giriyor ve bu modülü kullanarak istediğiniz instagram kullanıcısının profil fotoğrafını yakınlaştırıp inceliyorsunuz.
Youtube Arka Planda Çalma
Daha çok video çalışmalarının paylaşıldığı, oyuncuların yer aldığı Youtube, müzik konusunda da geride kalmayan bir platform, sanatçılar yeni çıkardıkları albümlerinin tanıtımı için, şarkılarının video kliplerini youtube üzerinden yayınlayarak, dinleyicileri ile paylaşıyorlar, Youtube`un videoya yönelik bir platform olmasından kaynaklanıyor olsa gerek, henüz arka planda çalma özelliği gelmiş değil, müzik severler için böyle bir özelliğin olması harika birşey olurdu, ancak henüz Youtube ekibi tarafından böyle bir çalışma yapılmadı, işte bu durumda bir xposed modülü olan Youtube background playback, youtube üzerinden izlediğiniz bir videoyu arka planda çalmanızı sağlayarak sizi bu dertten kurtarıyor.
Bildirim Paneli Konusunda Özelleştirmeler
En geniş xposed modülü alanlarından biri de android bildirim paneli alanıdır, bildirim panelini özelliştirme konusunda birçok xposed modülü geliştirilmiştir, Tinder Status Bar modülü ile içerisine girdiğiniz herhangi bir uygulamanın rengi ile bildirim panelinin rengini aynı yapabilirsiniz, Android Lolipop sisteminden sonra, android cihazların geneline gelen bu özellik, android 5 ten önceki cihazlar için bu xposed modülü ile mümkündür. Flat Style Colored Bar modülü ile bildirim panelini istediğiniz gibi özelleştirebilir, istediğiniz renkte bildirim paneli yaratabilirsiniz.
Uygulamalar Üzerinde Çeşitli Erişimler
App Settings adındaki xposed modülü ile android uygulamalar üzerinde uygulamaya özel dil ayarı gibi çeşitli ayarlamalar yapabilirsiniz, pek bilinmeyen bir modül olsa da, çok yararlı bir modüldür.
Çoklu Pencere Özelliği
Çoklu pencere windows sistemlerinde gördüğünüz, aynı anda birden fazla pencere de çalışma imkanı veren özelliktir, Androıd Nougat`dan sonra gelmiş olsa da cihazı bu sürümü desteklemeyen arkadaşlar, XHaloFloatingWindow adındaki Xposed modülü ile bunu Androıd cihazlarına taşıyabilirler, ancak bu modülü, cihaz ekranı büyük olan arkadaşlara tavsiye ediyoruz, diğerlerinde, pek kullanışlı olacağını söyleyemeyiz, yine de kurmanıza hiçbir engel yoktur.
İndirme Yerini SD Kart Yapma
İndirme yerini sd kart yapmayı mantıken düşünüp de yapamayan, onlarca insan var, aslında androıd cihazlarda olması gereken bir özellik, harici bir tarayıcı kullanmadan, Chorme ya da cihazın kendi tarayıcısı bu özelliği desteklemiş olsaydı, hafıza konusunda büyük bir problem çözüme kavuşturulmuş olurdu, neyseki bu konuda da bir XPosed modülü olan Download2SD uygulaması ile, cihazın kamera ve ses kayıt yerleri dahil, tarayıcı indirme yerini bile SD Kart yapabilirsiniz.
Cihaz İMEİ Numarasını Değiştirme
IMEI her cihaza farklı olarak verilen kimlik özelliği taşıyan bir numaradır, hane sayısı 14 ile 16 arasınd değişebilir, cihazınızın tuş takımı bölümüne girerek *#06# yazmanız ile IMEI numaranıza ulaşabilirsiniz.
“International Mobile Equipment Identity” yani Türkçesi “Uluslararası Mobil Ekipman Kimliği” IMEI olarak kısaltılır. IMEI numaraları kimlik olmaktan ziyade cihazınızın bir çalışma ve güvenlik anahtarı olarakta görülebilir, IMEI numarası ile cihazlar GSM ağları sayesinde çalışmaya kapatılabilir, bu durum ülkeye göre değişen bir şeydir, yine istihbarat programları sayesinde çalıntı cihazların IMEI ile takibi de mümkündür, Bu yüzden kesinlikle cihazlarınızın IMEI numaralarını not almanızı veya bir yere kaydetmenizi tavsiye ediyoruz. Genelde garanti belgesinde veya cihaz kutusunda yazılıdır, İMEİ numarası değiştirmeye ihtiyaç duyduğunuz bazı durumlar olabilir, yurt dışından getirdiğiniz bir cihaza türkiye kayıtlı bir İMEI numarası atayarak kullanabilirsiniz, işte bu gibi durumlarda, cihaza başka bir imei numarası atmak için bir XPosed modülü olan İMEİ Changer`ı kullanabilirsiniz.
Çeşitli Ekran Ayarları
Cihaz ekranının 180 derece her yöne dönmesini sağlayabilirsiniz, cihaz uygulamalarına özel çözünürlük ayarları yapabilir, ekran üzerinde çok uzun metinler varken ekranın açık kalmasını sağlayabilir ve ekran geçiş animasyonlarını değiştirebilirsiniz.
Geri kalan XPosed ile yapılan ve burada anlatma gereği duyduğumuz işlemleri özetlemek gerekirse;
Bildirim paneline çeşitli ikonlar ekleyebilir veya mevcut ikonları düzenleyebilirsiniz, cihazınızda girdiğiniz wifi şifrelerini görebilir, 3G veya 4.5G konusunda çeşitli hız ayarları yapabilirsiniz, cihazınıza çeşitli efektler verebilir, uygulama simgelerini değiştirebilir, cihazınıza birden fazla kullanıcı ekleyebilirsiniz, devam eden indirmelerin durumunu bildirim panelindeki çubukta gösterebilirsiniz, bu sayede bildirim panelini indirmeden, ilerleme durumunu görmüş olursunuz, ekran parlaklığı konusunda zamana göre otomatik ayar yapan filtreleme işlemleri yapabilir, uygulamalar üzerindeki reklamları kaldırabilirsiniz.
Burada anlattıklarımız XPosed ile yapabileceklerinizin yarısı bile değildir, ama dünya genelinde xposed kullanılarak yapılan en populer işlemlerdir, daha fazlası için, sitemizdeki XPosed yazılarına bakabilirsiniz.
Peki bu kadar işlemi yapıyoruz da XPosed`ı android cihazımıza nasıl kurarız? işte bu soruya cevap verdiğimiz geniş bir XPosed Yükleme rehberi makalesi yazdık, bu makaleye yazı altındaki linkden ulaşabilirsiniz, anlatılanları dikkatli bir biçimde okursanız, XPosed Framework`u cihazınıza sağlıklı bir şekilde kurmuş olursunuz.