Silinen verileri geri getirme – Bu yazımız sayesinde fiilen harekete geçecek olan okuyucularımız kendini özel bir istihbarat merkezinde ya da veri kurtarma şirketinde çalışıyor gibi hissedebilir, zira anlatacaklarımız sizlere bu histen fazlasını verecek.
Windows, Mac, Android, USB Bellek veya Taşınabilir Disk sistemlerinde silinen, format atma işlemi yüzünden kaybedilen tüm verileri kurtarma şansınız olduğunu söyleseydik buna nasıl tepki verirdiniz?
Silinen verileri kurtarmak
Yaşadığımız bu dijital devirde, özel hayatlarımızı, bilgisayarlarımıza ya da çok hızlı bir şekilde gelişmekte olan mobil cihazlarımıza taşıdık, buna fotoğraflarımız, videolarımız, çeşitli kişisel bilgilerimiz, e-postalarımız, sosyal medya hesaplarımız, kişisel mesajlarımız gibi birçok örnek verilebilir, bu bilgileri kaydettiğimiz cihazlar verilerin taşınmasını sağlayan hafıza birimlerine sahiptir, Android ya da İOS bir cihazın hafızası vardır, bir bilgisayarın Yerel Disk`i vardır, kullandığınız bir USB Bellek hafıza birimlerini kullanarak verilerin uzun süre saklanmasını sağlayabilir.
Formatla silinen dosyaları geri getirme
Ancak bu verileri kimi zaman, istemeden ya da isteyerek silmek durumunda kalırız, sildiğimiz bu dosyalar çoğu zaman aklımıza gelmese de bazen çok önemli dosyaları, yada silinmeden önce önemsiz bir dosyanın sonradan değer kazanması, bizlerde çeşitli pişmanlıklar yaratabilmektedir.
Peki ya silinen tüm bu dosyalarınızı geri getirme şansınız olduğunu söylesek? Evet. Doğru okudunuz bu gayet mümkün, bugün dünya çapında daha çok istihbarat merkezleri, önemli suç şirketlerinin hafıza birimlerini ele geçirdiklerinde, bu hafıza birimleri temizlenmiş dahi olsa verileri geri getirilebilmektedir, bu tür işlemler normal kullanıcılar tarafından pek bilinmediği için işlem yapma konusunda yetersiz kalınabilmektedir, bugün ki yazımızda geri getirme ve verilerin kurtarılması işlemi nasıl yapılır resimlerle destekleyerek anlatacağız.
Ne tür veriler kurtarılabilir?
Kurtarabileceğiniz verilerin bir sınırı olduğunu söylemek yanlış olur sanırım, ama yine de şuraya kısaca not düşelim;
- Resim Dosyaları: jpg, jpeg, gif, png, psd, tif, tiff…
- Müzik Dosyaları: mp3, ra, rmx, mid, midi, wav, ogg…
- Belge Dosyaları: doc, docx, xls, xlsx, ppt, pptx, pdf, zip, rar, html, htm…
- Video Dosyaları: mp4, mov, flv, wmv, avi…
- E-Posta Dosyaları: pst…
- Diğer: exe, apk… kısacası istediğiniz formatta dosyayı kurtarma şansınız var.
Hangi cihazlardan veri kurtarabilirim?
Öncelikle şunu bilmeniz gerekiyor; Tüm kurtarma işlemlerini Windows veya MAC yüklü bilgisayarınızdan gerçekleştirebilirsiniz, kurtaracağınız veriler bir SD kart da olabilir, bir Android cihazın hafızasındaki veriler olabilir, kullanmakta olduğunuz taşınabilir Disk veya USB bellek olabilir, açıkçası herhangi bir hafıza birimi olabilir, yeterki siz veri kurtarmak isteyin.
Veri kurtarmak için ne yapmam gerekiyor?
silinmiş verileri geri getirme, Yapmanız gereken işlemler çok basit, hangi hafıza biriminden veri kurtaracağınıza karar verdikten sonra verdiğimiz linkden Windows veya Mac sistemli bilgisayarınıza silinen verileri geri getirme programı EaseUS Data Recovery Wizard yazılımını indirdikten sonra kurmak ve ardından anlatacağımız yolları takip ederek, kurtarma işlemini başlatmak.
EaseUS Data Recovery Wizard ile Veri Kurtarma Adımları
silinen verileri kurtarma programı EaseUS Data Recovery bağlantısına tıklayın, gerekli yazılımı indirme sayfasına ulaşacaksınız, bu sayfa aşağıdaki gibidir;

Resimde de gördüğünüz üzere Free Trial seçeneğini kullanarak ücretsiz bir şekilde EaseUS Data Recovery Wizard yazılımının, test sürümünü indirebilirsiniz, bu sürüm kurtarma işlemini basitçe nasıl yapacağınızı anlamanız konusunda size yardımcı olacaktır, zaten şimdi aşağıda işlemlerin nasıl gerçekleşeceğini bir bir anlatacağız, programı indirdikten sonra basitçe kurulum işlemlerini gerçekleştirin.
EaseUS Data Recovery Wizard Professional Yazılımı Nasıl Kurulur?
Silinen dosyaları geri getirme programının, kurulum işlemini Windows sistemini baz alarak devam ettireceğiz, Mac kullanan okuyucularımız varsa, onlarında pek farkı olmayacaktır küçük ayrıntılar dışında. Programı indirme işlemi bittikten sonra, inen dosyanın üzerine tıklayın, karşınıza bir uyarı ekranı çıkacaktır, burada Evet butonuna basarak onaylayın, ardından resimdeki gibi dil seçmenizi sağlayacak bir ekran gelecektir, burada Türkçe seçeneğine tıklayın.

Kurulum işlemine devam etmek için Tamam tuşuna basın

Gelen bu giriş ekranında direk İleri butonuna tıklayın, Karşınıza bir sözleşme ekranı geldi, burada programın kullanım şartları, kullanıcı ve yazılım sahibi şirketi taraf alan ve bununla ilgili hükümlerin yer aldığını söyleyebiliriz, mavi renk ile gösterilen Kabul Et tuşuna basın.

Gelen bu adımda programın kurulum dosyalarının Yerel Disk içerisindeki hangi konuma atılacağını seçmeniz istenmektedir, dilerseniz programın ön gördüğü alana kurabilir yahut kurulum yerini Gözat tuşu ile değiştirebilirsiniz, kurulum işlemine devam etmek için Onayla butonuna basın, bu ekrandan sonra, aşağıdaki ekranı görene kadar gelen tüm ekranlarda İleri butonunu kullanarak ilerleyin.

Yukarıdaki ekrana geldiğinizde, işlemleri hemen hemen bitirmek üzeresiniz, burada Kurun butonuna basarak kurulum işlemini başlatın.

Şimdi öncelikle yapmanız gereken kurulum işleminin bitmesini beklemek, bittikten sonra, bilgisayarınızın ana ekranına EaseUS Data Recovery Wizard yazılımının bir kısayolu atanacaktır, tüm bu işlemler kurulum işlemini sağlıklı bir şekilde bitirdiğiniz anlamına gelmektedir.
EaseUS Data Recovery Wizard ile Silinen Dosyaları Geri Getirme
Evet dostlar, bu adıma kadar programı tanıdık, kurulumunu anlattık, masaüstüne logosunu bile koyduk, şimdi sıra programın kullanımında, kullanımını anlatırken, her sistem için bir başlık belirleyip o başlık hakkında biraz bilgi verdikten sonra anlatıma geçeceğiz.
A) Bilgisayar Yerel Diskdeki Verileri Kurtarma

Silinen dosyaları geri getirme bilgisayar, bilgisayarlarımızın hafıza birimleri olan Yerel disklerimiz de bir çok bilgiyi saklamaktayız, ancak makalenin girişinde de belirttiğimiz gibi bu bilgileri zaman zaman silebiliyoruz, şimdi anlatacaklarımız ile bu yerel disklerdeki silinmiş verileri nasıl kurtaracağımızı anlatacağız.
Masaüstüne logosu gelen EaseUS Data Recovery Wizard programına tıklayın, sizi resimdeki gibi bir ekran karşılayacak;

Burada bilgisayarınıza bağlı hafıza birimlerini göreceksiniz, burada kurtarmak istediğiniz verilerin yer aldığı hafıza biriminin üzerine tıklayın ve ardından Tara butonuna basın, bu işlem hafıza biriminin taranıp kurtarılabilecek bilgilerin kurtarılmasını sağlamaktadır, tarama işlemi başladıktan sonra aşağıdaki gibi ekran gelecektir.

Bu ekranda gördüğünüz gibi tarama işlemi bittikten sonraki ekran, bu ekran hakkında biraz bilgi vermek istiyorum, burada gördüğünüz 1 numaralı kutucuk içindeki alan, kurtarılacak dosyaların formatları hakkında ayarlama yapacağınız alandır, burada isterseniz kurtarılacak dosyaların formatlarını seçerek, tarama işlemini bir nevi filtreleyebilir ve hızlandırabilirsiniz, hangi dosyaların yer aldığını yazının ilk bölümlerinde zaten söyledik, 2 numaralı alan ise tarama sonucunda ortaya çıkan dosyalar arasından kurtarmak istediklerinizi seçmenizi sağlayacak dosya listesi alanıdır, 3 numaralı alanda klasör yönetim alanıdır, klasörler arası geçişler için rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Diyelim ki tarama işlemi resimdeki gibi bitti ve kurtarmak istediğiniz dosyalar dosya alanında listelendi, şimdi yapmanız gerekenler ise kurtarmak istediğiniz dosyaların üzerine tıklayarak, kurtarma işlemini başlatmak, bunun için kurtarılacak dosyanın yanındaki kutucuğu resimdeki gibi işaretleyin hepsiyle uğraşmak istemiyorsanız 2 numaralı yerden (Ad) tümünü seç tuşuna basabilirsiniz, dosya seçme işlemi bittikten sonra ok işareti ile gösterdiğimiz 3 numaralı alanda ki Kurtar butonuna basın.
Bilgi: Resimdeki gördüğünüz 1 numaralı dosya yönetim alanında, gördüğünüz gibi Derin tarama sonuçları başlığı yer almakta, asıl silinen dosyaları burada yer alır, diğer hızlı tarama sonuçları bölümü hafıza birimindeki mevcut dosya bölümüdür.
Kurtar butonuna bastıktan sonra, EaseUS Data Recovery Wizard resimdeki gibi Lisans anahtarı girmenizi isteyecektir, hatırlarsanız makalenin başında programı indirirken, bunun ücretsiz test sürümü olduğunu belirtmiştik, işte burada dosyalarınızı kurtarmak için bir ürün anahtarı satın alıp girmeniz gerekmektedir;

Ürün anahtarı almak için Satın Al bağlantısına tıklayabilirsiniz, sizi resimdeki gibi bir satın alma ekranı karşılayacak, bu ekranda gerekli bilgileri doldurup satın alma işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

EaseUS Software ait olan bu yazılımın dünya çapında kullanıldığını ve önemli bir program olduğunu hatırlatmam gerekiyor, bu yazılımı diğer veri yazılımlarından ayıran özelliği tabi ki dünya çapında kullanılıyor olması ve çok köklü bir yapıya sahip olmasıdır, diğer programların kurtaramayacı birçok veriyi bu program ile kurtarmanız mümkün.
B) USB Bellekdeki Verileri Kurtarma

Silinen dosyaları geri getirme flash bellek
Diyelim ki bir Flash belleği biçimlendirdiniz ancak içerisinde işinize yarayacak verilerinde gittiğini fark ettiniz, bu durumda yapmanız gereken kurtarmak istediğiniz verilerin yer aldığı usb belleği bilgisayarınıza takıp, lisanslı EaseUS Data Recovery Wizard programını açmak ve onun belleğinizi görmesini sağlamak, ardından yapacaklarınız yukarıda anlattıklarımız ile aynıdır.
C) SD Kartdaki Verileri Kurtarma

Hafıza kartı silinen verileri kurtarma
Sd kartlarımız Kameralar da veya Android cihazlarımız da kullandığımız harici hafıza birimleridir ve mobil cihazların yaygınlık kazanmasıyla birlikte kullanım alanı oldukça genişlemiştir, bu hafıza birimlerinde de oldukça bilgi saklar veya sileriz, bu durumda kurtarmak istediğimiz verileri bu birimlerde de bulabilmekteyiz, bunun için de yapmanız gereken bir hafıza kart okuyucuya hafıza kartına takıp onu da bilgisayarınızın USB girişinden bağlayıp aynı şekilde lisanslı EaseUS Data Recovery Wizard programını açıp aynı işlemleri gerçekleştirmeniz gerekiyor.
D) Android Cihazdaki Verileri Kurtarma

Silinen dosyaları geri getirme android
Android cihazlarda kendi içerisinde hafıza birimleri barındırmaktadırlar, bu hafıza birimleri de bilgisayarlar tarafından yerel bir birim gibi algılanabildiği için derin tarama işlemi yapılarak bu cihazlardan veri kurtarılabilmektedir, bunun için yapmanız gereken işlemler ise öncelikle cihazınızın marka ve modeline uygun Bilgisayar sürücülerini (driver) indirip kurduktan sonra (bu işlem bilgisayarınızın cihazınızı tanımasını sağlar) cihazı bilgisayara bağlamak ve ardından Lisanslı EaseUS Data Recovery Wizard programına girip aynı işlemleri gerçekleştirmek.
Son dokunuşlar
Evet değerli dostlar bu yazımızda dijital çağın büyük sorunlarından olan veri kayıplarının önüne geçmek için yapmanız gereken en doğru işlemlerden bahsederek sizlere EaseUS Data Recovery Wizard veri kurtarma yazılımını detaylarıyla tanıttık, bu konuda aklınıza takılan herhangi bir şey olursa bunu bize yorum bölümünden iletebilirsiniz.
Biraz ucuz olsa çok iyi bir şey aslında.
Zamanla gerekli düzenlemeler yapılacaktır fiyatlarda