“Runtime broker ne işe yarar?” sorusu Görev Yöneticisi’ni açtıktan sonra en çok kaynak tüketimi yapan programlar arasında bu uygulamanın ismini görenler tarafından sıklıkla soruluyor. Daha çok CPU yerine RAM tüketimi yapan uygulama zararlı mıdır? Runtime Broker virüs müdür? Merak edilen bu soruların cevabını birazdan öğrenmiş olacaksınız.
Runtime Broker nedir?
Tahmin edebileceğiniz üzere Runtime Broker bizzat Microsoft yetkilileri tarafından geliştirilen ve Windows 8 ile beraber hayatımıza giren bir çekirdek uygulaması. Runtime Broker Windows 10’da da aktif olarak yer alıyor ve Görev Yöneticisi uygulamasında görüntülenebiliyor.
Peki Runtime Broker neden bilgisayarımda çalışıyor? Bunun sebebi Windows Mağazası’ndan indirmiş olduğunuz uygulamaların konum ve mikrofon gibi izinlerinin bu uygulama tarafından kontrol ediliyor olması. Dikkat ettiyseniz zaten “evrensel” olarak da adlandırılan Windows Mağazası uygulamalarını açtığınız zaman Runtime Broker’in RAM tüketimi artış gösteriyor.
Yani toparlayacak olursak Runtime Broker, Windows uygulamalarının düzgün çalışmasını sağlayan bir Microsoft yazılımı. Kesinlikle virüs değil, hiçbir şekilde sisteminize de zarar vermez. Sadece belli uygulamalar açıldığı zaman RAM tüketimi ve CPU yüzde 25-35 kadar artar, o kadar.
Ayarlar > Sistem > Bildirim ve hareketler > Windows’tan tavsiye ve ipucu al seçeneğini kapattığınız zaman Runtime Broker’in CPU tüketimi gözle görülür ölçüde düşecektir.
Runtime Broker’i nasıl devre dışı bırakabilirim?
Üzgünüz ancak Runtime Broker’i devre dışı bırakmak teknik olarak mümkün değil. En fazla Görev Yöneticisi’ni açıp Runtime Broker’a sağ tıklayıp görevi sonlandırabilirsiniz. Ancak bir süre sonra program kendini yeniden başlatıp arka planda işleme devam edecektir. Yani bu işlemin de pek bir manası yok açıkçası.
Windows 10’da çoklu masaüstü fonksiyonunu kullanmayı bilmiyorsanız, bu adresten öğrenebilirsiniz. Bu sayede birden fazla masaüstünde ayrı ayrı program kullanabilmeniz mümkündür.