Rootlu cihazda neler yapılır? Linux tabanlı Androıd işletim sistemine sahip cihazlarda yetkili kullanıcı olmak için yapılan işleme Root Atma işlemi denir, bu işlem cihazlara profesyonel bir erişim sağlatır, sistemin yazılım sürümünü değiştirecek kadar da köklü bir sistemdir, Peki rootlu bir cihazda neler yapılabilir?
Rootlu cihazda yapılabilecekler
Öncelikle unutmamanız gereken durum Androıd cihazınız root işleminden sonra Garanti kapsamının dışına çıkmaktadır, ama emin olun yapacaklarınız buna değecektir. Dilerseniz yazıyı okumakla uğraşmak yerine, bu konu için hazırladığımız Rootlu Cihazda Neler Yapılır – Belgesel başlıklı videomuzu izleyebilirsiniz.
Rootlu Cihazda Neler Yapılır – Belgesel
Tasarım
Nasıl bir cihaza sahip olursanız olun mutlaka beğenmediğiniz bir noktası vardır bu nokta bildirim paneli, menüsü, teması vb. olabilir. Beğenmediğiniz cihaz tasarımlarınızı cihazınızı rootlayarak özelleştirebilirsiniz rootlu cihazlarda kullanılan en iyi grafik özelleştirme projesi XPosed bu işi beklediğinizin de üzerine yapmaktadır.
Mobil cihazında masaüstü sistemi çalıştırmak
Masaüstü sistemlerinden bir türlü kopamayan insanlar vardır, özellikle günümüz teknolojisinde mobil cihazlarınızdan Windows, Linux gibi sistemleri çalıştırma hevesiniz varsa rootlu bir cihaza ihtiyacınız olacak, sanal sistem çalıştırma araçı olarak Linux Deploy, Linux İnstaller, Limbo Emulator`ü kullanabilirsiniz.
İnternet konusunda avantajlar
Günümüzde pek açık kalmamış olsa da en köklü bedava internet yöntemleri rootlu cihazlarda çalışmaktadır.
BusyBox komut araçları
Komut yükleme araçları sayesinde ağlara saldırılarda bulunabilirsiniz, bu saldırılar sayesinde, şifre çekme, cihaz kontrol etme, Bu cihazlardaki sosyal medya hesap şifrelerini, giriş yaptığı siteleri, açtığı resimleri görebilme, URL yönlendirmesi yapabilme “mesela www.google.com sitesine girdiğinde yapacağınız ayar ile onu facebook.com a yönlendirebilirsiniz” , İndirme yakalayarak indirdiği dosyaları size göndermesini sağlayabilme gibi birçok illegal yöntem bulunmakta Kullanabileceğiniz araçlar arasında en populerleri, Zanti, WPS WPA Tester ve Network Spoofer`dır
Çeşitli sistem dosyalarına erişme
Normal kullanıcıların erişemediği birçok sistem dosyasına erişerek sistemde değişiklik yapabilir, sisteme hakim olabilirsiniz, bu konuda eğer yeterli bilginiz yoksa araştırma yapmadan işlem yapmanızı tavsiye etmiyoruz, kullanabileceğiniz programlar arasında Root Explorer başta gelmektedir.
Oyun ve Uygulama Hackleme
Oyun ve Uygulama içlerindeki, satın almaları çeşitli yamalar ile ücretsiz yapabilir, reklamları devre dışı bırakıp apk formatlı dosyaları en köklü şekilde erişim sağlayabilirsiniz kullanabileceğiniz araçlar arasından Lucky Patcher tavsiyemizdir.
Yazılım Değiştirme
Cihazınızın güncelleme desteği kesilmiş bile olsa İnternet üzerinde Rom adı verilen saf Android sürümlerini cihazlarınıza yükleyerek herşeyi sil baştan yapabilirsiniz, bu romlar hem performans hemde tasarım bakımından Stock romlara üst düzey birer alternatiftir, kısacası yazılım sürümünüzden memnun değilseniz bunu root yetkisini kullanarak değiştirebilirsiniz CyanogenMod Romları yükleyeceğiniz en kararlı Custom rom grubudur.
Donanımsal Değişiklikler
Cihaz ses ve görüntü ayarlarını çeşitli şekillerde özelleştirebilir, işlemcinin cihazınız üzerindeki performans planında değişiklik yapabilirsiniz (Ancak bu işlem tehlikeli olduğu için yeterli bilginiz olmadan denemenizi kesinlikle önermiyoruz)
Performans Uygulamaları
Greenify tarzında rootlu cihazlarda daha fazla imkan tanıyan birçok uygulamayı kullanabilirsiniz.
Sistem Uygulamalarını Kaldırın
Tüm anlattığımız yöntemleri yapmak istemeyen birisi bile bu adımı yapmak isteyebilir, cihaz sistemine gömülü yani kaldırılamayan uygulamalar hem ram hemde hafıza yemektedir, onları root izniyle kaldırmanız mümkündür.
Hafıza Methodları
Başta yedekleme olmak üzere, cihaz hafızasına hakim olarak oyunları ve uygulamaları SD kartınıza taşıyıp cihazınızın rahatlamasını sağlayabilir dilerseniz dahili hafızayı SD Kart yapabilirsiniz.
Silinen Dosyaları Geri Getirme
Yine birçok insanın işine yarayacak bir avantaj, yanlışlıkla silmiş olduğunuz tüm dosyaları çeşitli araçlarla geri getirebilirsiniz bizim tavsiyemiz ise Disk Digger`dır.
Artık top sizde, eğer cihazınızı rootlamaya karar verdiyseniz, burada yazmış olduğumuz Büyük Root Atma Rehberi makalemizden yardım alabilirsiniz.
İlginize: Androıd: Hafıza Artıma Yöntemleri