Dünya’nın hemen hemen her yanından insanlar, hayat kurtaran transfüzyonlar için gerekli miktarı sağlayabilmek adına kan bağışı yapmakta.
Kan bağışı yapmak her ne kadar kolay olsa da; yapılan bu bağışları depolamak oldukça zor. Çünkü sadece 6 hafta boyunca saklanabiliyor. Sonrasında kan bozuluyor.
Bunun için bazı ülkelerde depolama kapasitesi dolunca yeni kan alımı yapılamıyor ve sadece bu sebepten dolayı çok sayıda insan hayatını kaybediyor. Fakat, Lousville Üniversitesi tarafından yapılan araştırmalarla birlikte bu sorun tamamen ortadan kaldırılıyor.
Nasıl yaptıklarını açıkladılar
Lousville’de bulunan araştırmacılar, kurutularak dondurulan kan için potansiyel olarak yıllar boyunca dayanmasını sağlayacak yeni bir teknik geliştirmeyi başardılar. Bu; yalnızca hastanelerde yatan hastalar için değil, aynı zamanda savaş alanı gibi birçok senaryoda ve uzayda hazır kan sağlayabilecek.
Araştırmacılar tarafından yapılan açıklamalarda, kurutulmuş kan üretme amacıyla kullanılan dondurarak kurutma işleminin hangi yönteme dayandığı belirtildi.
Araştırmacılar, numunelerin dondurulmasını ve sonrasında ise suyun vakum altında buharlaştırılmasını sağlayarak üretilen ilaçlar için sık sık kullanılan standart yöntemi denediklerini ve başarı elde ettiklerini anlattılar.
Biyomühendislik Bölümünde Yrd. Doç. olan Jonathan Kopechek, araştırmayı farklı ve benzersiz kılan bölümün; kırmızı kan hücrelerine trehaloz ismi verilen koruyucu bir şeker yükleyebilmeleri olduğunu, bu sayede hücrelerin tamamını dondurarak kurutma işleminde hayatta kalmasını sağladıklarını vurguladı.
Ne İşe Yarayacak?
Türkiye’de kan depolama konusunda Kızılay oldukça gelişmiş bir kurum olsa da; birçok Dünya ülkesinde durum böyle değil. Depolama kapasitesinin yetersiz olması sebebiyle oldukça az kan bağışı alınıyor ve çok sayıda kişi bu yüzden hayatını kaybediyor. Bu yöntem sayesinde 6 haftalık kanın bozulma süreci uzun yıllara dayanabilecek.
Ayrıca savaş durumlarında kullanılabilecek olan kanlar, büyük bir problemin önüne geçecek ve anında askerlere verilebilecek. Son olarak da; uzaya gönderilebilecek olan bu kanlar astronotların herhangi bir sebeple yaralandıklarında acil müdahale için kullanılabilecek. Ayrıca kanla testler de yapılabilecek.