İlgili Yazılar

Google’a Rakip 4 Babayiğit Kolları Sıvadı

spot_img

Google’nin arka arkaya yaptığı yaptırımlara karşı, aralarında Huawei’nin de bulunduğu 4 Çin’li “dev” GDSA ile harekete geçti. Artık, Google’a bağımlılık konusunda suratle adımlar atılacak ve Google’nin uygulamalarına alternatifler üretilecek. Bu alternatiflerde göze çarpan en ince detay ise; hiç kuşkusuz Google Play yerine yeni bir Android sanal mağazası olacak olması. Bu sanal mağazada, Google’nin, Maps, Translate, Navigasyon, Müzik, Oyunlar, Kitaplık, Film gibi onlarca uygulamasının yerine alternatiflerin sunulacak olması dikkat çekiyor. Yani, bundan sonra artık belki de Whatsapp yerine WeChat ya da Facebook yerine Weibo gibi uygulamaları kullanmak durumunda kalabileceğiz.

4 Babayiğitten Yerinde Başkaldırı

Aylarca süren diyaloglardan ve niyet beyanlarından bir sonuç çıkmaması üzerine, Çin’in önde gelen teknoloji ve akıllı telefon devleri, artık ilk ciddi adımı attılar. Huawei’nin yanı sıra Oppo, Xaomi ve Vivo’nun kurduğu konsorsiyom, Google uygulamalarına alternatif olan Global Developer Service Alliance yani Küresel Geliştirici Hizmet Birliği ağını hayata geçirdiler. Kısa adı GDSA olan bu yeni teknoloji ağı, Çin’li teknoloji devlerinin bir türlü Google’dan alamadığı Android lisansına da artık gereksinim kalmadığını gösteriyor. Bu çatı altında artık bu 4 büyük şirket, kendi uygulamalarını, sanal mağazalarını ve hatta geliştirici platformlarını da, Google’a bağımlı olmadan kendileri üretebilecek, pazarlayabilecek ve satabilecek.

Küresel Pazarın %40’ına Sahip

Söz konusu 4 teknoloji şirketi, tüm küresel akıllı cihaz sektörünün %40’ına hükmediyor. Bu da aslında Google’a çok büyük avantaj sağlıyordu. Asya ve Avrupa pazarlarında son yıllarda Samsung ve Apple’nin operasyonlarını ciddi şekilde tehlikeye atan bu şirketler, bu iki firmadan çok büyük pazar payları kapmaya başlamıştı. Bunu gören Trump liderliğindeki ABD; Google ve Microsoft gibi pazara yön veren şirketlerden, Çin’li teknoloji şirketleri ile ortaklık yapmamasını istedi. Sonuç olarak yaklaşık 2 yıldır başta Huawei olmak üzere, birçok Çin’li teknoloji şirketi, çok büyük zarara girdiler. İşte GDSA, bu yönü ile artık bu zararı çok büyük oranda telafi etmiş olacak.

GDSA İçin İlk Hamle Hindistan, Rusya ve Endonezya Gibi Ülkelere

Gelecek yıldan itibaren GDSA’nın artık başta Rusya ve Hindistan olmak üzere bazı ülkelere sunulacağına kesin gözü ile bakılıyor. Güney Afrika, Malezya ve Endonezya gibi diğer kalabalık nüfusa ve imtiyaza sahip ülkeler de, bu teknolojinin en güçlü pazarları olacak. Bakalım bu aşamada Türkiye ABD’nin mi yoksa Çin’in mi yanında duracak. Hep birlikte göreceğiz.

18,204BeğenenlerBeğen
8,324TakipçilerTakip Et
265TakipçilerTakip Et
3,080AboneAbone Ol

Stay on op - Ge the daily news in your inbox