Evrende yer alan büyük yıldızların ortadan kaybolmaları, yine kendileri gibi büyük şekilde oluyor. Hiçbir yıldız, sessiz bir şekilde ölmüyor. Tüm galaksilerden görülebilen ve ışığını hissettiren patlamalarla birlikte ortadan kaybolan yıldızlar her zaman bilim Dünyası’nın merakını uyandırmıştır.
Science Alert tarafından paylaşılan bilgilere göre; bugüne kadar hiçbir zaman diliminde görülmeyen, devasa boyutta bir yıldız patlaması meydana geldi. SN2016aps ismi verilen süpernova, bundan 3 yıl önce 22 Şubat 2016 tarihinde PanSTARRS Geçici Anketi’nce açıklanan verilere göre Dünya’dan tam 4.500.000.000 ışık yılı uzakta bulunan bir galakside tespit edilmişti.
Gökbilimciler, yaptıkları araştırmalarda SN2016aps’in, klasik süpernova patlamalarından tam 500 kat daha büyük bir parlaklık yayıldığını belirttiler. Söylemlerine göre; bu patlama, bugüne kadar görülen en parlak, en enerjik ve hatta belki de en büyük süpernova olabilir.
Harvard Üniversitesi’nden açıklama geldi
Harvard Üniversitesi Edo Berger astronomunun da açıkladığı bilgilere göre; SN2016aps’in parlaklığı bugüne kadar görülen diğer tüm süpernovalardan daha büyük değil, aynı zamanda Evrende yer alan diğer tüm yıldız patlamalarına göre büyük bir patlama. Yani; şimdiye kadar böyle bir patlama hiçbir şekilde görülmedi.
Birmingham Üniversitesi’nin bilim insanları sebebini açıkladı
Birmingham Üniversitesi’nin bilim insanlarından olan Matt Nicholl, patlamadan önceki son yıllarda, yıldızın olağan seviyesinden daha şiddetli bir şekilde nabız atarak kaybolduğunu tespit ettiklerini aktardı. Patlama enkazının bu devasa kabukla karşı karşıya kalarak çarpışmasının, süpernovanın bu denli inanılmaz bir parlaklığa yol açmasını sağladığını da sözlerine eklediler.
Kaybolmak üzere olan her yıldızın kütle artışının normal olduğunu belirten Nicholl, bir yıldızın patlamaya başlamadan çok kısa bir zaman dilimi içerisinde bu denli bir kütle dökmesinin normal olmadığını ifade etti. Bunun nasıl ve neden olduğuyla ilgili simülasyon ve modelleme ile araştırma yapılması gerektiğini de belirtti