İlgili Yazılar

Disk Birleştirme Nedir, Nasıl Yapılır?

spot_img

Disk birleştirme nedir ve disk birleştirme ne işe yarar? Bilgisayarın performansını arttıracak disk birleştirme işlemine dair merak ettiğiniz soruların cevabını bulacağınız rehberimize hoşgeldiniz. Birazdan disk birleştirme nasıl yapılır windows 10 üzerinde birebir göstereceğiz.

Hazırsanız başlayalım.

Disk birleştirme nedir?

Bilgisayardan hiç anlamayan birinin dahi mantığını kavrayabileceği şekilde anlatmak gerekirse disk birleştirme, HDD depolama birimleri üzerinde gerçekleştirilen bir “onarma” işlemidir.

Diskte bulunan bozuk, parçalanmış, ayrışmış dosyaların birleştirilmesi işlemi sayesinde bilgisayarın genel performansında bir artış yakalanabilir.

Disk birleştirme ne zaman yapılmalı?

Eğer bilgisayarınız iyice yavaşlamaya yüz tutmuşsa, geç açılıp geç kapanıyorsa ve disk üzerinde dosya arama işlemleri uzun sürmeye başlamışsa disk birleştirme işlemi yapabilirsiniz.

Bu işlem genelde çok uzun sürmez. HDD’nin büyüklüğüne göre yarım saat ile bir saat arasında işlem tamamlanmış olacaktır.

SSD’lerde disk birleştirme işlemi yapılır mı?

Hayır, yapılmaz. Çünkü SSD’lerde HDD’lerde olduğu gibi fiziki disk yoktur. Tıpkı cep telefonlarındaki gibi çip şeklinde bir depolama birimi kullanıldığı için SSD’lerde birleştirme işlemi yapmanın manası ve gereği yoktur.

Disk birleştirme nedir ve nasıl yapılır?

Çok basit. Bunun için yapmanız gereken tek şey Windows 10 bilgisayarınızı açıp Başlat menüsüne girmek. Daha sonra “Birleştir” yazdığınızda karşınıza çıkan ilk uygulamayı açın. 

Karşınıza bilgisayarınıza takılı tüm SSD ve HDD’ler gelecektir. HDD’yi seçip “Çözümle”ye basın. Eğer o seçenek aktif değilse “En iyi duruma getir”e tıklayabilirsiniz.

Tarama başladıktan sonra bilgisayar HDD’yi birleştirecektir. Performans artışını sürekli kılmak istiyorsanız bizzat Microsoft’un açıklamasına göre bu işlemi en az ayda 1 kez tekrarlamanızda fayda var. Eğer kullandığınız HDD çok eskiyse bu işlemi haftada 1’e de indirebilirsiniz.

Windows 10 bilgisayarınızı daha da hızlandırmak için kayıt defteri temizleme işlemi yapmanız tavsiye edilir.

Bir yorum bırak

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

18,204BeğenenlerBeğen
8,324TakipçilerTakip Et
265TakipçilerTakip Et
3,070AboneAbone Ol

Stay on op - Ge the daily news in your inbox