İlgili Yazılar

Bilgisayarlar Artık Koku Alabilecek! Intel’den Dev Atak…

spot_img

Intel’den bilgisayar kullanıcılarının ağzını açık bırakacak dev atak geldi.

Nöromorfik programlama yöntemleriyle birlikte; insan beyninin koku duyusunu hissetme amacıyla kullandığı beyin fonksiyonlarını teker teker tespit edip; bu fonksiyonların aynısını yapabilecek yapay zeka geliştirildi.

Intel, insan beyninin nasıl bir çalışma sistemi olduğunu en ince ayrıntısına kadar bilgisayar çiplerine kopyalayacak.

Yapılan resmi açıklamada, koku alma duyusunun nasıl geliştiğini, ne demek olduğunu ayırt edebilen bir yapay zeka ürettiklerini belirttiler.

Resmi Açıklama Yapıldı

Bilgisayarlar Artık Koku Alabilecek! Intel'den Dev Atak...2

Bu çalışmanın, Cornell Üniversitesi ve Intel arasında ortak bir şekilde yürütüldüğü yapılan resmi açıklamayla belirtildi.

Teknoloji devi İntel’in nöromorfik programlama ekibi, memeli canlıların üzerinde yaptıkları araştırmaların ve gözlemlerinden yola çıkarak, birbirinden farklı kokuları hissetmeyi ve bu kokuların ne olduğunu ayırt etmeyi sağlayabilen koku bilincine yönelik çalışma sistemini; birebir şekilde matematiksel olarak çalışan bir yapay zekaya yansıtmayı başardı.

Bilim dünyasını oldukça şaşırtan söz konusu sistem, bunun ardından bir çip üzerine yerleştirildi. Böylelikle bu konudaki en somut gelişme yaşanmış oldu.

Nöromorfik, bir bilgisayarın insan beyni gibi düşünebilmesini ve bilgiyi insan beyniyle eş değer şekilde işlemesini sağladığını tanımlayan yeni bir terim olarak belirtilebilir.

Intel’in bu çalışması için lider seçilen Mike Davies, söz konusu programlama ile ilgili bilgi aktarımında bulunurken, insan beyninin tüm çalışma sistemini ele alıp, bu sistemi bir silikon üzerinde uygulayabilmek gibi bir tabir kullandı.

450 Çeşit Reseptör Var!

Bilgisayarlar-Artık-Koku-Alabilecek-Intelden-Dev-Atak...3
Nöromorfik Programlama Çipi

Intel tarafından geliştirilen bu yeni sistemin araştırmacıları, sistemi oluşturabilmek için uzun zaman boyunca memeli canlıları inceleme altına aldı.

İnceleme yaparken, koku alma sistemi üzerinde toplamı 450 olan birbirinden farklı reseptör yer aldığını keşfettiler.

Araştırmacılar, hava yoluyla ulaşılan tüm koku moleküllerini bu reseptörlerin beyne gönderdiğini ve bu işlemi yaparken tamamının aktif olduğunu açıkladılar.

Son olarak, reseptörler aracılığıyla beyne alınan söz konusu koku moleküllerinin, beyinde bulunan nöronlarda elektrik titreşimi şeklinde etki uyandırmasını sağlayarak, kokunun hangi koku olduğunun tespit edildiğini belirlediler.

Intel, bu konuda her ne kadar yolun başında olsa da, bugünkü gelinen nokta; bu konuda ilerleme başarısı elde edilen en gelişmiş nokta olarak öne çıkıyor.

18,204BeğenenlerBeğen
8,324TakipçilerTakip Et
265TakipçilerTakip Et
3,080AboneAbone Ol

Stay on op - Ge the daily news in your inbox