Androıd odex deodex nedir? nasıl yapılır? – Androıd sistemlerinde, adı pek duyulmayan bir işlem olan odex, hakkında ne bilmek istiyorsanız bu yazımız ile hepsini öğreneceksiniz, bu içerik ile odex ve deodex nedir, odex nasıl yapılır? deodex nasıl yapılır? odexleme yaparak hafıza artırma gibi sorgularınız yanıt bulacak.
Nedir bu odex ve deodex?
Öncelikle .dex dosyası hakkında bilgi vermek gerekiyor, androıd işletim sistemi java tabanlı bir sanal makine üzerine kuruludur, .dex dosyaları, apk formatlı uygulamaların, işlem kodlarının içinde yer aldığı bir çeşit blok dosyasıdır, java kodlaması yapılırken, bu kodlar java sanal makinesinde okunabilirlik kazanmak için Smali diline dönüşür, dönüşen dosyalar .dex dosyasında barındırılır.
Bir .odex dosyası, .apk dosyasının içinde bulunan .dex dosyasının ayrıştırılmış ve optimize edilmiş halidir, odex işlemi yapılarak apk dosyasından, ayrı olan .dex dosyaları optimize edilerek .odexdosyalarına dönüştürülür, Deodex dosyası ise tüm hepsinin tek bir dosya da toplanmış halidir denebilir.
Farkları nedir? neye yarar?
Deodex dosyaları derli toplu oldukları için, kolay düzenlenebilir bir haldedirler, deodexed uygulamalar (deodex işlemine tabi tutulan) üzerinde rahatlıkla hakimiyet kurulabilir ve modifiye edilebilirler, odex dosyaları ise belirli bir düzene tabi oldukları için, cihaz açılışında hızlı okunurlar, ve cihazın hızlı açılmasını sağlarlar, odex yapılmış cihazlarda performansın arttığı görülmektedir, odexed apk dosyaları (odex işlemine tabi tutulanlar) düzenleme konusunda sorun yaşatabilir gelelim en önemli farka, bir sistemdeki tüm uygulamaları odexlemek, ana depolama alanında daha fazla yer açar ve hafıza artırma konusunda etkili bir yöntemdir.
Romlarda odex ve deodex
Cihaz üretici firmalarının yüklemiş olduğu, stock romlar, Odexed Rom olarak adlandırılır, uygulamalar odex yapılarak optimize edilmiştir, dışarıdan hiçbir marka veya firmaya bağlı kalınmadan yazılmış sistemler olan Custom romlar ise Deodexed Rom olarak adlandırılır, uygulamalar deodex yapılarak optimize edilmiştir.

Odex ve Deodex nasıl yapılır?
Bundan iki üç yıl önce harici programlar ile yapılan, deodex ve odex işlemi, Lucky Patcher seyesinde, aynı uygulama üzerinden yapılmaktadır, ancak bunu yapmak için cihazınızın root yetkisine sahip olması gerekir, özellikle apk düzenleme işleriyle haşır neşirseniz, deodex ve odex işlemlerine ihtiyacınız olacak, deodex yapılmış apk yı düzenledikten sonra odex yaparak, tekrar düzenlenmesini bir nevi engellemiş olacaksınız, bunun için cihazınızı rootlamaya karar verdiyseniz, bu yazımız size yardımcı olacaktır: Andrıud Cihaz Rootlama Rehberi
Odexleme veya deodexleme işlemi yapmak için, verdiğimiz linkden, Lucky Patcher uygulamasını indirip cihazınıza kurun, kurulum yaparken Play Protect uyarı verecektir, ona aldırmadan yine de yükle deyin ve yükleme işlemi bittikten sonra uygulamaya girin, resimde de gördüğünüz üzere, alt tarafta yer alan panelden Araçlar başlığına tıklayın.

Gelen menüden Tüm Sistem Uygulamalarını ODEXle seçeneğini bulun ve üzerine tıklayın.

Bu uyarı ekranında Evet butonuna basarak odexleme işlemini başlatın, biraz bekledikten sonra cihazınız otomatik olarak yeniden başlatılacaktır ve odexleme işlemi bitirilecektir.

Odexleme işlemini geri almak için aynı menüden, resimdeki gibi Tüm ODEX Dosyalarını Sil başlığını kullanabilirsiniz.

Yazımız da odex ve deodex hakkında bilgiler paylaşıp nasıl yapıldığını resimli bir şekilde anlattık, bu konuda herhangi bir problem yaşarsanız yorum kısmından bizimle paylaşın.