Minimal ADB and Fastboot İndir – Android cihazların bilgisayarlar gibi geniş bir kullanım ve yönetim mekanizması vardır, bu cihazları bilgisayar üzerinden yönetirken eğer çok köklü işlemler yapacaksanız buna root atmak, özel recovery yüklemek, yada rom kurmak örnek verilebilir, kullanacağınız araçlar arasında ADB ve Fastboot önemli bir yer tutmaktadır, ne kadar Google tarafından geliştirilse de, Android`in açık kaynak kodlu olması nedeniyle tüm Android geliştirici platformlarında kullanılan bu araçlar, cihaz yönetim araçları arasında en geniş yelpazeye sahip olanlardır.
Birkaç yıl önce bu araçların kullanımı için yüksek boyutlu SDK paketleri indirmeniz gerekirken son zamanlarda Google bu araçların kullanımını yaygınlaştırmak ve kullanıcıların işini kolaylaştırmak için küçük bir kurulum paketini bağımsız hale getirdi, son ADB ve Fastboot sürümü, Minimal ADB and Fastboot v1.4.3 dür.
Kullanımı biraz teknik bilgi gerektirse de bizim burada komutların anlamlarını açıklamamız ile bu konuda yardıma ihtiyacı olanlar için yol göstereceğiz, zaten birçok yazımızda fastboot anlatımı yaptık.
Şöyle kısaca bir genel kullanım amacını açıklayalım, bilgisayara bağlanan cihazların yazılım işlemleriyle ilgili birçok değişikliği yapmaya el verişli bir araçlar topluluğudur, ADB aracıyla android cihazınız açıkken çeşitli dosya gönderme, alma, birkaç ayar değişikliği yapma gibi işlemleri yapabilirsiniz, açıkcası ADB pekde fazla üzerinde durulacak bir araç değil.
Fastboot araçları ise cihazınız kapalıyken bilgisayar bağlantısıyla sistemi yönetmenizi, çeşitli kurulum işlemlerini yapmanızı sağlar, cihazınız soft-brick olduysa yani açılmıyorsa, onu fastboot moduna alıp bilgisayarınız ile bağlantısını yaparsanız, Fastboot araçları ile root, rom, recovery gibi birçok işlemi yapmanız mümkündür.
ADB ve Fastboot kullanımı diğer araçlar gibi belirli bir arayüz penceresinden devam ettirilemez, fastboot araçları bir DOS veya CMD penceresi aracılığı ile komutlar ile çalıştırılır, cihazınıza yükleme yapmadan önce USB hata ayıklama modunu aktif hale getirmeniz gerekmektedir, bunun için Ayarlar/Cihaz hakkında bölümüne gidip derleme numarasına 5-6 kez ard arda tıklayın bu işlem sayesinde cihazınızdaki Geliştirici seçeneklerini aktif hale getirmiş olacaksınız, ardından Ayarlar/Geliştirici seçeneklerine giderek USB hata ayıklama modunu aktif hale getirin, bu saye de ADB ve Fastboot araçları cihazınızı tanıyacaktır.
Eğer cihazınız General Mobile ise herhangi bir driver kurmanıza gerek yok, ancak farklı bir marka cihazda ADB ve Fastboot araçlarını kullanacaksanız cihazınıza ait Driverları bizim büyük driver makalemize bakarak cihazınıza uygun olan driver paketini indirebilirsiniz, indirdikten sonra kurulum işlemlerini gerçekleştirin, yoksa cihazınız Fastboot CMD panelinde gözükmeyebilir.
ADB ve Fastboot CMD Ekranının Açılması
Yükleme yapacağınız cihaza uygun olan rom, root, recovery vb. dosyalarını indirdikten sonra eğer zip içindeyseler onları zip içerisinden çıkartın ve masaüstü kolay ulaşılacak bir yere atın.ADB ve Fastboot yazılımını indirin ve rar içinden masaüstüne çıkartın, bakın burası önemli hiçbir isim değişikliği yapmadan direk masaüstüne çıkarın, ardından dosya içine girip, orada yer alan android logolu uygulamaya tıklayın, gelen aşağıdaki ekran kurulum ekranıdır, bu ekranda (Y/N) gibi ibareler için klavyeden Yes tuşuna basarak ilerleyin.

Bu işleme devam edin, 2-3 defa sonra normal windows program kurulum ekranı gelecektir, bu kurulum ekranında standart olan Next tuşuyla kurulumu ilerletin ve en sonunda Son tuşuna basarak bu işlemi bitirin, kurulum işlemi bittikten sonra, cihazınızda USB hata ayıklama modunu aktif edip bilgisayara bağlayın, ardından masaüstüne çıkardığınız minimal_adb_fastboot_v1.4.3 adlı dosyaya tıklayın gelen ekranda önce klavyeden Shift tuşuna ardından farenin sağ tuşuna aynı anda tıklayın yani Shift+ Sağ tuş yapın ve gelen seçenekler arasından resimdeki gibi Komut penceresini burada aç seçeneğine tıklayın.

Bu işlemden sonra cmd ekranı açılacaktır, burada programın cihazımızı tanıyıp tanımadığını kontrol etmek için, resimdeki gibi şu komutu girin ve enter tuşuna basın;
adb devices

Bu komutu girdiğinizde cihazınız tanınmışsa resimdeki gibi ID numaranız gözükecektir, eğer gözükmüyorsa driverlar da sorun vardır yada USB hata ayıklama aktif değildir kontrol edin.
Evet buraya kadar ADB ve Fastboot araçlarının CMD ekranı üzerinden basit ve teorik olarak kurulum ve kullanımından bahsettik, şimdi gelelim rom yükleme vb. işlemlerine, bunun için aynen yukarıda dediğimiz gibi rom, recovery vb. gerekli dosyaları masaüstüne çıkardıktan sonra bu dosyanın içine girip, yine aynı şekilde Shift tuşuna basarken aynı anda farenizin sağ tuşuna tıklayın, gelen pencere de “Komut penceresini burada aç” seçeneğini kullanarak komut penceresini açın, gerisi yapacağınız işlemin komutlarını sırasıyla girmeniz ile ilgilidir, kısaca yükleme işlemleri bu şekilde ilerlemektedir.
ADB ve Fastboot Komutları ve Anlamları
fastboot flash recovery dosya.img
Yolu gösterilen recovery dosyanın cihaza yüklenmesini sağlar
fastboot flash boot dosya.img
Yolu gösterilen kernel dosyasının cihaza yüklenmesini sağlar
fastboot flash system dosya.img
Yolu gösterilen system dosyasının cihaza yüklenmesini sağlar
fastboot devices
Cihazınızın bilgisayar tarafından görülüp görülmediğini kontrol edebilirsiniz
fastboot reboot
Bu komut ile cihazınızı yeniden başlatabilirsiniz
fastboot reboot-bootloader
Cihazı fastboot moduna başlatır, bir çeşit yeniden başlatmadır, ancak Bootloader modunda başlamasını sağlar
fastboot erase recovery
Bu komut ile daha önce yüklenmiş recoveryi silebilirsiniz
fastboot erase boot
Bu komut ile daha önce yüklenmiş kerneli silebilirsiniz
fastboot erase system
Bu komut ile daha önce yüklenmiş systemi silebilirsiniz, recovery modundaki format system seçeneği gibi, cihazda yüklü Android sistemini siler
fastboot oem lock
Bu komut Bootloader kilidinin kapatılmasını sağlamaktadır
adb reboot bootloader
USB hata ayıklama modu açıkken Bootloader moduna geçmenizi sağlar
adb reboot recovery
USB hata ayıklama modu açıkken Recovery moduna geçmenizi sağlar
fastboot flash recovery recoveryadı.img
Recovery yüklemek için kullanılan komut, ancak yükleme için recovery imaj dosyasının Fastboot dosyasının içinde olması gerekir.
adb reboot
Bu komut ile cihazı normal bir şekilde yeniden başlatabilirsiniz.
adb reboot fastboot
Bu komut adb ile fastboot moduna geçmenizi sağlar
adb root
Bu komut sayesinde root iznine ihtiyaç duyduğunuz sistem işlemlerinde hata almadan root izni vermiş gibi işlem yapabilirsiniz.
adb install
Cihazda yer alan bir apk dosyasını bu komut ile CMD üzerinden kurabilirsiniz. Cihaz ayarlarınızda uygulama yükleme yerini neresi olarak ayarladıysanız apk dosyası oraya kurulacaktır. Mesela cihazınızda yer alan bir apk dosyası için şu komutu verdiniz.
c:adb>adb install /mnt/sdcard/dosya.apk
Bu komutu girdiğiniz anda ilgili dosya kurulmaya başlanacak ve kurulum bitinci CMD ekranında succses yazacaktır.
Aynı zamanda adb dizininde yani ADB dosyasının içerisine attığınız, bilgisayarınızdaki bir apk dosyasını da kurmak isteyebilirsiniz bunun için
c:adb>adb install dosya.apk
Komutu ile bilgisayarınızdaki bir apkyı da bu şekilde yükleyebilirsiniz.
adb pull
Cihazdaki herhangi bir dosyayı bilgisayara kopyalamanızı sağlar. Mesela cihazdaki /sdcard/yedek yolundaki com.tcybers.pro.apk dosyasını bilgisayara kopyalayalım, bunun için
c:adb>adb pull /sdcard/yedek/com.tcybers.pro.apk komutu ile kopyalama işlemini yapabilirsiniz.
adb push
Bu komut ise bilgisayardan cihaza dosya kopyalamaya yarar, örnek olarak az önce kopyaladığımız TCybers PRO uygulamasını şimdi cihaza geri kopyalayalım
c:adb>adb push com.tcybers.pro.apk /sdcard/yedek komutunu girerseniz yolunu gösterdiğiniz dizine kopyalanacaktır, yukarıda gönderdiğimiz dosya ADB dosyasının içerisinde yer aldığı için direk apk ismini girerek yolunu belirtip yolladık, ancak her zaman adb dosyasının içerisinde olmak zorunda değildir, mesela başka bir yerden kopyalayalım.
c:adb>adb push c:TCybers-Appscom.tcybers.pro.apk /sdcard/yedek şeklinde dosyanın bulunduğu konumu ve göndereceğiniz konumu girerek işlemi halledebilirsiniz.
adb devices
Bilgisayarınızın cihazınızı görüp görmediğini kontrol edebilirsiniz, bu komutu girdiğinizde cihazlar ID numaraları ile listelenecektir. Değerli dostlar bu yazımızda Minimal ADB ve Fastboot araçlarının kurulumları hakkında detaylı bilgiler verip sizler için gerekli komutları ve anlamlarını açıkladık bu konu da sorun yaşarsanız bize yazabilirsiniz.
sonunda kodlarin anlamlarini ayrintili bir şkilde anlatan bir yer buldum, teşekürler
Biz teşekkür ederiz.
Abi bu ADB ve Fastboot ile stock rom yükleme işini her markaya göre bir makale olacak şekilde yazarmısınız? mesela HTC Adb ve Fastboot Stock Rom Yükleme gibi
Yakında gelecektir, takipte kalınız
Android fastboot kodları güncellendi.
bunlar hangi sıra ile girilmeli